BELE diye BELA diye Olmasın!!! - YILMAZ TEKİN

YILMAZ TEKİN

Belediye başkanının görevleri nelerdir?

Sevgili okurlarım, öncelikle sizleri sevgilerimle ve saygılarımla selamlıyorum. Bir belediye başkanının görevleri nelerdir diye soralım. Resmi olarak çok sayıda görev belirtilmiş fakat yazılmayanlar da var. Şimdi Türkiye genelinde yaşanan ve bazı belediye başkanlarının yerine getirdiği görevlerini sıralayalım…

 

1- Ehliyet ve liyakata bakmadan kendi ve partisinin adamlarını en güzel makamlara getirerek torpil yapmak. (Genel sekreter, daire başkanı vb.)

 

2- Partisine ve partililere hizmet etmek. (Zaten farklı partiden olan vatandaş da gidip hizmet  ve iş istemiyor!!!)

 

3- Önceki parti döneminde işe alınanları işten çıkarmak, yerine kendi partililerini almak. İşten çıkaramıyorsa pasif göreve vermek (bankamatik memurlar oluşturmak)

 

4- Önceki başkanın projelerini askıya almak ya da yavaşlatmak.

 

5- Önceden yapılan işleri bozup yeniden yapmak. Park, kaldırım, orta refüj, peyzaj vb. (Kır-Dök belediyeciliği yapmak.  

 

6- Önceki dönem partisine yakın müteahhit firmaların borçlarını geciktirmek.

 

7- İhaleleri parti ve kendi yandaşlarına vermek.

 

8- Belediyenin rutin işlerinin takibini yapmak. (Çevre, çöp, altyapı vb.)

 

Türkiye genelinde bir belediye başkanının yazılan resmi görevleri nelerdir? Bazı görevler şunlardır:

 

1-Belediyeyi sevk ve idare etmek, stratejik plana uygun yönetmek, hak ve menfaatleri korumak.

 

2-Kurumsal stratejileri oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini hazırlamak ve uygulamak, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.

 

3-Personel atamak, şartsız bağışları kabul etmek.

 

4-Halkın huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak. Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, engellilere yönelik hizmetleri yürütmek ve engelliler merkezini oluşturmak. Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak.

 

5-Kalkınma planı ve programı hazırlamak.

 

Siyasetin arka bahçesi olan Türkiye’deki belediyelerin büyük bir çoğunluğu ne yazık ki istenen noktada değil. Gelişmiş ülkelerde belediyeler devletin en önemli ve güçlü kurumları arasındayken Türkiye’de ise günü kurtarma derdinde. Dünya ülkelerinin belediyelerinin hastaneleri, okulları, istihdam alanları, üretimi ve daha birçok hizmeti varken, Türkiye’de bu örnekler fazla sıralanamıyor. Türkiye’de görevini hakkıyla yapan belediye başkanlarına da selam olsun. Umarız bu dönem belediye, beladiye olmaz…

 

Peki ne zaman düzelir?

Cevap: Bize 50 yıl lazım..!



En Çok Okunanlar

Başarı Hikayeleri