Başkale Depreminin Acısı Unutulmadı

Haberi Paylaş

Tarih: 24 Şubat 2021 09:44

Başkale Depreminin Acısı Unutulmadı

Başkale Depreminin Acısı Unutulmadı

İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat 2020’de meydana gelen ve Başkale ilçesi sınır mahallelerini etkileyen 5.9 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde hayatını kaybeden 10 kişi için anma programı düzenlendi.

Özpınar Mahallesinde sabah saatlerinde başlayan programa katılmak için ilçeye giden Vali Mehmet Emin Bilmez’i Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Asım Solak, 6 Hudut Tugay Komutanı Albay İlker Ertuğrul karşıladı.

Depremde hayatını kaybedenler için düzenlenen program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.İl Müftüsü Ömer Keskin’in duasıyla süren programda Vali Mehmet Emin Bilmez, konuşma yaptı.

Konuşmasına depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başlayan Vali Bilmez, deprem sonrası yapılan çalışmaları anlattı.

Depremzedeler için yapılacak evlerin projelerini anlatan Vali Bilmez, “Geçen yıl 23 Şubat'ta meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde 10 vatandaşımız hayatını kaybetti, 67 vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Geçen yıl son 30 yılın en ciddi karının yağdığı bir yılda, kış şartlarının en zor olduğu bir haftada deprem meydana gelmişti. Devletimiz, bütün birimlerini seferber ederek, vatandaşla el ele verip yaraları en hızlı bir şekilde sarmaya çalıştı. Sadece devletimiz değil Trabzon’dan, Adana’dan, İzmir’den, Hatay’dan, Sinop’tan, Zonguldak’tan, İstanbul’dan herkes yanımızda oldu ve bize katkı sundu. Bunun için vatandaşlarımız adına, kent valisi olarak şahsım adına herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Depremden etkilenen mahalleleri ziyaret ettikten sonra muhtarlarla toplantı yapacağını ifade eden Vali Bilmez, “Başkale ilçesinin bütün muhtarlarıyla konut yapımı, hak sahipliği ve diğer çalışmalarımızla ile ilgili bilgilendirme yapacağız.

Vatandaşlarımızın bu konudaki taleplerini dinleyeceğiz. Biz bugün onları unutmadık, onların yanında olduk. Onlar kendi konutlarına yerleşinceye kadar bu işin takipçisi olacağız. Depremin ilk gününden beri hep yanlarında olduk inşallah bundan sonra da yanlarında olacağız. Sayın İçişleri Bakanımızın da bütün hemşerilerimize selamları var.

Depremi unutmadığını her aşamasının takip edildiğinin bilinmesini istiyoruz. İlk hak sahipliği ve yer seçim belgesini getiren 150 ailenin konutlarını daha önce ihale edilmişti. 133 ailenin de ihale süreci devam ediyor. Şu ana kadar 1000 konutluk hak sahipliği kesinlik kazandı. 852 vatandaşımız ise yer seçim belgesini ibraz etti. 139 vatandaşımızın yer sorunu devam ediyor. Onların da bir an önce kendi varisleri ile yer kısmını çözmesi lazım" diye konuştu.

Daha sonra Kızılay tarafından hazırlanan yemekleri kendi elleriyle depremzedelere dağıtan Vali Bilmez, konteynerde kalan Cezmi Aslan’ı ziyaret etti. Aslan ile sohbet eden Vali Bilmez, kalıcı konutların en kısa sürede inşaatına başlanarak gelecek sonbahara kadar tamamlanması için yoğun bir çaba gösterdiklerini söyledi.

Cezmi Arslan ise depremin ardından devletin tüm birimleriyle seferber olduğunu söyleyerek, "Depremin hemen ardından devletimiz bütün kurumlarıyla bizlere yardımcı oldu. İlk etapta 820 depremzede için yapılacak olan evlerin ihalesi yapıldı. 1000 ev de önümüzdeki yıl yapılacak. Bizi konteynere yerleştirdi. Burada bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Çok teşekkür ediyoruz" dedi.

 

Vali Bilmez, buradaki programın ardından depremin vurduğu Güvendik ve Gelenler mahallelerini ziyaret ederek vatandaşların taleplerini dinledi.

Mahalle ziyaretleri sonrası Vali Bilmez, Başkale ilçesindeki muhtarlarla Albayrak Komutan Yardımcılığı Alayı'nda düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

 Muhtarlara deprem sonrası yapılan çalışmaları anlatan Vali Bilmez, depremden hemen sonra Türkiye’de bir ilke imza atılarak hayvanlar için çadır kurulduğuna dikkat çekti. Depremzedeleri hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını ve bundan sonra bırakmayacaklarını anlatan Vali Bilmez, “Depremzedeler kalıcı konutlarına yerleşene kadar takipçileri olacağım” dedi.

İlgili kurumların yaptığı çalışmaları anlattıkları sinevizyon gösteriminin ardından muhtarlar söz alarak taleplerini dile getirdiler.

Programa Vali Mehmet Emin Bilmez’in yanı sıra Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Asım Solak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Başkale 6'ncı Hudut Tugay Komutanı Piyade Albay İlker Ertuğrul, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhammet Fuat Türkman, ilgili kurum müdürleri ve Kızılay temsilcisi katıldı.

Haberin Fotoğraf Galerisi

  • Başkale Depreminin Acısı Unutulmadı
  • Başkale Depreminin Acısı Unutulmadı
  • Başkale Depreminin Acısı Unutulmadı
  • Başkale Depreminin Acısı Unutulmadı
Kaynak:Başkale Haber
Yorum Ekle

kod


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

YEREL