Başkale Ziraat Odası Başkanı Aşkan; \'Çiftçinin borçları 1 yıl ertelenmelidir\'

Haberi Paylaş

Tarih: 11 Mart 2020 04:08

Başkale Ziraat Odası Başkanı Aşkan; 'Çiftçinin borçları 1 yıl ertelenmelidir'

Başkale Ziraat Odası Başkanı Aşkan vergi, SGK ve banka borçları bir yıl faizsiz ertelenmeli, DAP ile ahırlar yenilenmeli.

Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan, deprem bölgesi için taleplerini sıraladı.

 İşte o açıklama:

“Başsağlığı diliyoruz”

“İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat 2020’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde ilçemizde 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve çok sayıda vatandaşımız da yaralanmıştır. Öncelikle depremde can veren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Başta Kaşkol, Güvendik, Gelenler ve Özpınar mahalleleri olmak üzere toplam 15 mahallemiz ahır hasar almıştır. Bunun yanında on binlerce insanımız mağdur olmuştur.”

“Devlet büyüklerimizden destek istiyoruz”

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Elazığ depreminde ne yapıldıysa Başkale’de de aynısı yapılsın” talimatının olduğunu biliyoruz. Sayın Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez ve ilçe kaymakamımız Sayın Asım Solak’tan destek bekliyoruz.”

“Başkale’ye ilgi gösteren hükümetimize teşekkür ediyoruz”

“Depremin olduğu andan itibaren devletimiz anında ilçemizde olmuştur. Öncelikle İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ersoy ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ilçemize gelerek devletimizin yanımızda olduğunu göstermişlerdir. Devlet adına Başkale’mize sahip çıkan hükümetimize ve zor zamanımızda yanımızda olan milletimize teşekkür ediyoruz. Deprem anından itibaren hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmayan Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, AFAD, UMKE, 112 ve tüm resmi kurumlarımızın yetkililerine de teşekkür ediyoruz. Özellikle Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez ve Kaymakamımız sayın Asım Solak, her zaman yanımızda olmuş ve bizlere büyük bir moral kaynağı olmuştur.”

“DAP Başkale’ye ağırlık vermeli”

“Mahallelerimizdeki vatandaşlarımız hayvancılık yapmaktaydı. Depremde yıkılan kerpiç evlerin yanı sıra 1253 ahır ve ağıl yıkılmış, yaklaşık 3 bin 400 küçükbaş, 72 de büyükbaş hayvan telef olmuştur. Depremin ağır hasar verdiği mahallelerimize yeni ahırların yapılmasını istiyoruz. İlçemizde 446 bin 56 küçükbaş (bu yıl ki kuzular hariç), 18 bin 47 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu nedenle Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ın ilçemize ağırlık vermesini istiyoruz.”

 “Borçlar bir yıl faizsiz ertelenmeli”

“Bu gerçekler ışığında mahallelerimizde yaşayan çiftçilerimize devletimizden destek bekliyoruz. Vergi borçlarının bir yıl ertelenmesini ardından da yapılandırılmasını, SGK ve banka kredi borçlarının da faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca elektrik ve su borçları da ertelenmelidir. Başkale’ye doğalgazın getirilmesi de ilçeye önemli bir ekonomik hareketlilik sağlayacaktır. Başkale genelinde İŞKUR’a verilen engelli ve mahkum projelerin kabul edilmesi gerekiyor.”

“Zilyet durumu nedeniyle çiftçilerimiz destek alamıyor”

“İlçemizde 420 bin dekar tapulu ve tarıma elverişli arazi bulunmaktadır ancak çiftçilerimize verilen destekler yetersizdir. Başkale’nin coğrafyası göz önünde bulundurulduğunda ilçemiz Çukurova ile kıyaslanarak değerlendiriliyor. Oysa biz yılda bir ürün alıyorken ve yılın 6 ayı kar altındayken çiftçilerimize Çukurova ile aynı koşullar uygulanıyor. Halen kadastro görmeyen ve zilyet durumunda olan 19 mahallemizde yaşayan çiftçilerimiz zor durumdadır ve tarımsal destek alamamaktadırlar. Tarlaların köşe koordinatlarının alınıp gerekli düzenlemeler ile sistem girişleri yapılarak desteğe tabii tutulması ve bu arazilerin tarıma kazandırılması gerekmektedir.”

“Gelincik sınır kapısı ilçemizi kalkındırır” 

“Öncelikle ilçemizin sonra da şehrimizin kalkınmasında önemli bir rolü olacağına inandığımız Gelincik sınır kapısı açılmalıdır. Yıllardır bölgemizde hayal olan bu beklentinin gerçeğe dönüşmesi için siz devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Gelincik sınır kapısının açılması göçün de önüne geçecektir.” 

Kaynak:Başkale Haber
Yorum Ekle

kod


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

YEREL