Başkale Kelekom Köprüsü

Haberi Paylaş

Tarih: 11 Eylül 2019 02:47

Başkale Kelekom Köprüsü

Köprü, Başkale-Hakkari karayolunun 25. km.sinin 700.m. doğusunda yer alan Zap Çayı üzerinde yer almaktadır. Kelekom Köprüsü’nü, inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Ancak, köprünün genel mimari yapısı, yapım malzemesi ve bölgedeki diğer köprülerle karşılaştırıldığında yapının Selçuklu döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Köprü, M.1655 tarihinde, Abbasi komutanlarından Hüsrev Bey tarafından onarımı yapılmış ve onarımdan sonra köprüye kitabe yerleştirilmiştir.


Köprü, 34.39 m. boyunda, 3.52 m. genişliğinde, 6.19 m. yüksekliğindedir. Köprü açıklığı iki kademeli iki sivri kemer ile geçilmektedir. Köprü mimari özellikleri bakımından iki gözlü yolu her iki yana eğimli olarak devam eden köprüler grubuna girmektedir.


Aynı yükseklikteki, iki kıyıyı birbirine bağlayan köprünün memba sağ kemer açıklığı 7.69 m. olup, yarıçapı 4.99 m. olan sivri bir kemer ile geçilmektedir. Sol kemer açıklığı ise 6.00 m. olup, sivri kemer ile geçilmektedir. Memba yönünde yer alan iki topuk mahfuzu gemi teknesi formunda selyaranlar ise üçgen prizma formunda inşa edilmiştir. Köprü düzgün kesme taştan inşa edilmiştir. Bağlayıcı malzeme olarak yapıda kireç harcı kullanılmıştır.

Yorum Ekle

kod


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER