Başkale\'nin Üniversite Hasreti

Haberi Paylaş

Tarih: 27 Mayıs 2019 02:15

Başkale'nin Üniversite Hasreti

Zafer Tayfur, Başkale'de uzun yıllardır açılacağı belirtilen, ama bir türlü açılmayan Meslek Yüksekokulu'nun bir an önce açılması için yazdı.

İşte Zafer Tayfur'un kaleme aldığı o yazı:


20 Temmuz 1982’de kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van’ın çoğu ilçelerinde meslek yüksekokulu açtı.


Bölge insanının refahı, huzuru ve eğitimi için fedakârlık yapacak yetkililere sesleniyorum, acaba Başkale meslek yüksekokulunu neden Başkale’de açmayı düşünmediler? Gerekçeleri neydi, yıllarca arsa hibe edildi, bina tahsis edildi.


Başkale’de açılacak olan yüksekokulu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 02.04.2002 tarih ve B.30.EÖB.0.00.00.03.06.02-672/6661 sayılı uygun görüş yazıları ile İktisadi ve İdari Programlar Bölümü ve Teknik Programlar Bölümü'nün açılması uygun görülmüş olup Üniversite Senatosu'nun kararıyla Van’da eğitim vermekte, neden Başkale değil.


Başkale’nin Yüksekokul hasretini ne zaman bitireceksiniz, değerli yetkililer?


Üniversite varlığı, katkısı bir şehir için çok önemlidir. İlçeler için düşündüğümüzde bunun önemi bir kat daha artıyor.


Geri kalmış, gelişmemiş toplumlar için üniversite büyük fırsattır. İlçe halkı bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirecektir.


Van ’da üniversite kurulduğu zaman ilçelerde de bir takım kımıldamalar olsaydı bugün çoğu ilçemizde yüksekokul olurdu. Hatta bazı ilçelerimizde fakülteler bile kurulabilirdi.


Başkale gibi eşsiz bir tarihe sahip olan coğrafyada neden bir Yüksekokul olmasın?


Van’ın en uzak ve önemli ilçesi olan Başkale’de, insanlar kendi ilçesinde bir meslek yüksekokulu olmasını arzuluyor.


Başkaleli yüzlerce öğrenci başka il ve ilçelerde eğitim alıyor. Neden kendi ilçelerinde evlerinde anne ve babalarının yanında eğitimlerini almıyorlar?


Bazı adımlar geç atılınca sonucuna katlanmak zorundayız.


Umudumuz odur ki, ilçe halkı kısa sürede yüksekokulluna kavuşur fakat yıllardır, hayal olan yüksekokul ve sınır kapısını çoğumuz görmeyeceğiz gençler göç ediyor ihtiyarlar vefat ediyor.


YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, inşallah eski tavır takan yöneticilere rest çeker, Başkale ilçesine katkıda bulunma gayret eder. En azındn bu memleketin çocuğu bölgeyi iyi bilen biri sorunlarına çözüm arayan ve diğer kamu kurumlarıyla işbirliğinde çalışmalar yapması gerekir.


Bize göre yanlış olan çalışmalarını da fırsat buldukça dile getiriyoruz. Rektör bizim düşüncelerimize katılmak zorunda değil. Bu şehrin kaderini belirleyecek olan çalışmalarda yanlış gördüklerimizi, tespitlerimizi dile getiriyoruz ki, günün birinde ihtiyaç olursa hatırlatırız.


Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından onaylanan Başkale yüksekokullunun Başkale de eğitim vermeyecekse YYÜ rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin bir an önce karar alıp Başkale ismini değiştirsin.


Başkalelilerin de üniversite hasretine son versin.

Yorum Ekle

kod


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

EĞİTİM