Hurmanın sağlığa faydaları

Haberi Paylaş

Tarih: 07 Mayıs 2019 04:25

Hurmanın sağlığa faydaları

Hurmanın sağlığa faydaları

Çeşitli besinler, lif ve antioksidanlar bakımından zengin olan hurmalar, son zamanlarda popülerlik kazanmış en iyi çok yönlü yiyeceklerden biridir.Diyetisyen Serkan Sıtkı Şahin, hurmanın sağlığa yararlarını ve beslenme planınıza nasıl dahil edebileceğinizi yazdı.

Hurma ağaçları dünyanın her yerinde, özellikle tropik bölgelerde ekilmektedir. Hurmalar, iyi bir enerji, lif, ve çeşitli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, kükürt ve çinko gibi temel mineraller hurmalarda bulunur. Bu besinlerin yanı sıra, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, folat, A vitamini ve K vitamini gibi önemli vitaminleri de içerirler.

Hurmalar, son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Hurmaların görünümlerine göre kurutulmuş olup olmadığını anlayabilirsiniz. Buruşuk bir doku, kurumuş olduklarını gösterirken, pürüzsüz bir doku tazeliğini gösterir. Çeşidine bağlı olarak, taze hurmaların boyutları oldukça küçüktür ve parlak kırmızıdan parlak sarıya kadar çeşitli renklerde olabilir.

Çok besleyici

Hurmalar mükemmel bir beslenme profiline sahiptir.

Kurudukları için kalorileri çoğu taze meyveden daha yüksektir. Hurmaların kalori içeriği, kuru üzüm ve incir gibi diğer kuru meyvelere benzer.

Hurmalardaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Kalorisşne rağmen, hurmalar önemli miktarda diyet lifinin yanı sıra bazı önemli vitamin ve mineralleri de içerir.

100 gram hurmanın besin değerleri:

Kalori: 277

Karbonhidrat: 75 gram

Lif: 7 gram

Protein: 2 gram

Potasyum: Günlük ihtiyacın yüzde 20'si

Magnezyum: Günlük ihtiyacın yüzde 14'ü

Bakır: Günlük ihtiyacın yüzde 18'i

Manganez: Günlük ihtiyacın yüzde 15'i

Demir: Günlük ihtiyacın yüzde 5'i

B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 12'si

Hurmalar ayrıca antioksidanlar bakımından zengindir.

Yüksek lif içeriği

Yeterince lif tüketmek genel sağlığınız için önemlidir. 100 gramlık bir porsiyonda neredeyse 7 gram lifle, diyetinize hurma eklemek, lif alımınızı artırmak için harika bir yoldur. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini ayarlar. Ayrıca, hurmalardaki lif, kan şekeri kontrolü için de faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yedikten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini engelleyebilir. Hurmalar, düşük glisemik indekse (GI) sahiptir, Glisemik indeks (GI) belirli bir yiyeceği yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar hızlı yükseldiğini ölçer.

Yüksek antioksidan içeriği

Hurmalar, birkaç hastalık riskinin azaltılması da dahil olmak üzere, sağlık açısından birçok yararı bulunan çeşitli antioksidanlar sunar. Antioksidanlar, vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olan ve hastalığa yol açabilen dengesiz moleküller olan serbest radikallerden korur. İncir ve kuru erik gibi benzer meyvelerle karşılaştırıldığında hurmalar en yüksek antioksidan içeriğine sahip görünmektedir.

 Hurmalar, içerdiği antioksidanlar sayesinde; vücut iltihabını, diyabet, alzheimer hastalığı ve bazı kanser türlerinin riskini azaltabilir. Ayrıca, içerdiği 'karotenoid' adındaki antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını arttırabilir.

Doğal tatlandırıcı

Hurmalar, meyvede bulunan doğal şeker türü olan bir fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle, çok tatlıdır ve ayrıca karamel benzeri ince bir tada sahiptir. Besin değerleri ve sağladıkları antioksidanlar nedeniyle tariflerde beyaz şekerin yerine çok sağlıklı bir alternatif olarak kullanılabilirler.

Besin ögeleri bakımından sağlıklı olmasına rağmen, kalori bakımından oldukça yüksek olduğu için hurmalar, ölçülü olarak en iyi şekilde tüketilmelidir.

Diyetinize kolayca ekleyin

Hurmalar, inanılmaz derecede çok yönlü ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Hurmalar yapışkan bir yapıdadır, bu da çerezler ve barlar gibi unlu mamullerde bağlayıcı olarak kullanılabilmesini sağlar. Sağlıklı atıştırmalık barlar veya enerji topları yapmak için hurmaları ​​fındık, badem gibi yağlı tohumlarla birleştirebilirsiniz.

Salata sosu gibi sosları tatlandırmak için hurmaları ​​kullanabilir veya tatlılar ve yulaf ezmesiyle harmanlayabilirsiniz.

Son not

Hurmalar, diyetinize dahil edebileceğiniz çok sağlıklı bir meyvedir. Gelişmiş sindirmeden, düşük hastalık riskine kadar değişen sağlık yararları ve birçok besin, lif ve antioksidan kaynağı olan hurmaları, diyetinize eklemenin birkaç yolu vardır. Kalori bakımından yüksektir, bu yüzden ölçülü olarak yemek önemlidir.

Hurmalar hem besleyiciliği hem de lezzet bakımından diyetinize eklemeye değer.

Kaynak:Başkale Haber Merkezi
Yorum Ekle

kod


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SAĞLIK