Başkale Mal Müdürlüğü Kapanıyor

Haberi Paylaş

Tarih: 22 Mayıs 2025 08:31

Başkale Mal Müdürlüğü Kapanıyor

Başkale Mal Müdürlüğü Kapanıyor

Başkale ’de hizmet veren Mal Müdürlüğü, Bakanlık tarafından alınan karar doğrultusunda kapatılıyor. Bu karar, Bakanlığın taşra teşkilatını yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında, idari giderlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması amacıyla alındı. Ancak bu durum, Başkale ilçesinde yaşayan vatandaşların vergi işlemleri için 116 kilometre uzaklıktaki Van iline gitmek zorunda kalması gibi çeşitli zorlukları beraberinde getirecek.

 

Başkale Mal Müdürlüğünün kapatılmasıyla, vatandaşlar artık Van ’daki Vergi Dairesi'nde işlemlerini halledecek. Vergi ödeme, borç yapılandırma veya diğer resmi işlemler için bu mesafeyi kat etmek durumunda kalan vatandaşlar, özellikle ulaşım imkanlarının kısıtlı olduğu bölgelerde ciddi mağduriyet yaşayabilir.

Başkale halkı, bu kararın kendileri için büyük bir zorluk oluşturacağını ifade ediyor. Vatandaşlar, özellikle yaşlı bireylerin, ulaşım araçlarına erişimi olmayanların ve özellikle esnafların bu süreçten olumsuz etkileneceğini belirtiyor. “Bir belge almak için tüm günümüz yolda geçecek” diyen bir esnaf, kararın yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Bakanlık yetkilileri ise, alınan kararın uzun vadede kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayacağını ve sunulan hizmetin kalitesini artırmayı hedeflediğini dile getiriyor. Hizmet birleştirmesi kapsamında, personelin daha etkin değerlendirileceği ve vatandaşlara daha hızlı hizmet sunulacağı ifade ediliyor.

300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf önlemleri kapsamında mal müdürlüklerinin büyük bölümünün 23 Ağustos günü kapatılacağını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi’yle Bakanlığına bağlı mal müdürlüklerinin yeniden yapılandırılması talimatını verdiğini belirterek, “İlk aşamada 100, ikinci aşamada da 200 olmak üzere 300 mal müdürlüğünün kapatılması sağlanacak” dedi.

Bakanlığının taşra teşkilatlardan birisi olan mal Müdürlüklerinin, muhasebe ve diğer saymanlık hizmetleri sunduğunu anımsatan Şimşek, “Mal müdürlüklerinin yaptığı görevler, bundan böyle hizmet birleştirilmesiyle il merkezlerinden veya belirli kriterlere göre seçilmiş başka bir mal müdürlüğümüz tarafından yerine getirilecek” diye konuştu. Şimşek, atılan adımla, taşra teşkilatlarına tahsis edilen kaynaklarda önemli bir tasarruf sağlanacağına işaret etti.

KAMUOYUNA DUYURU

Son dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan idari kararlar doğrultusunda; Mal müdürlüklerinin kapatılması, başka birimlere devredilmesi veya il merkezlerinde birleştirilmesi gibi uygulamalar başlatılmıştır. Ancak, bu yeniden yapılanma sürecine ilişkin hiçbir resmi bilgilendirme yapılmamış olması nedeniyle, uygulamanın sonuçları ve etkileri hakkında büyük bir belirsizlik yaşanmaktadır.

 

Bu durum, sadece görev alanlarımızda ciddi boşluklara yol açmakla kalmayıp; aynı zamanda yıllardır rotasyonla hizmet verdiğimiz yerlerdeki emeklerimizin yok sayıldığı, görev ve haklarımızın değersizleştirildiği hissini de doğurmuştur. Personel, görev yeri ve hizmet alanı tercih hakkından yoksun bırakılmış, zorunlu yönlendirmelere tabi tutulmuş ve geleceğe yönelik plan yapamaz duruma gelmiştir.

En büyük kaygımız, görev tanımımıza denk düşen yeni bir kamu pozisyonunun bulunmaması nedeniyle, mesleki haklarımızın zedelenmesi ve mağduriyetlerin yaşanacak olmasıdır. Görev tanımının karşılıksız kalması, doğrudan bir hak ihlalidir. Ayrıca mesleğimizin geleceği açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Anayasal güvence altında olan görevimizin, eşdeğer bir pozisyon olmadan ortadan kaldırılması, sadece bireysel değil kurumsal bir kayıptır.

 

Bugüne dek alınan eğitim, edinilen tecrübe ve verilen hizmetlerin görmezden gelinerek, görev ilerlemesi ve yükselme imkanlarının ortadan kaldırılması kabul edilemez.

Bu bağlamda;

Ya Mal müdürlüklerinin kapatılmasından vazgeçilmesini, 

Ya da görev tanımımıza tam karşılık gelen yasal ve idari bir pozisyonun ivedilikle oluşturulmasını talep ediyoruz.

Kamuoyuna ve yetkililere aşağıdaki soruları yöneltiyoruz:

1. Mal müdürlüklerinin kapatılması konusunda bakanlığın net planı nedir? Hangi adımlar atılacaktır?

2. İlçelerde görev yapan personelin il merkezine gitmek istememesi durumunda başka kurumlara geçişine olanak tanınacak mıdır?

3. Malmüdürleri için eşdeğer bir müdürlük pozisyonu tahsis edilecek midir?

4. Vergi dairesi müdürlükleri veya defterdarlık bünyesinde görev alma imkanı sağlanacak mıdır?

5. Sürece ilişkin neden Malmüdürlerine bilgi verilmemektedir?

6. Yeni görev yerlerinde yaşanabilecek mali hak kayıpları nasıl telafi edilecektir?

7. Kanunla kurulan Mal müdürlüklerinin yalnızca idari düzenleme ile kaldırılması hukuken mümkün müdür?

 

Mesleklerin ve haklarının korunması adına bu sürecin yeniden gözden geçirilmesini, çalışanlar ile açık iletişim kurulmasını ve hukuki eşitlik ilkesine uygun adımlar atılmasını bekliyoruz.

Kaynak:Başkale Haber
Yorum Ekle

kod


YEREL